miércoles, 6 de noviembre de 2013

Decàleg del lector

Daniel Pennac


Daniel Pennac, nascut Daniel Pennacchioni (Casablanca, 1 de desembre de 1944) és un escriptor francès nascut al Marroc. Provinent d'una família militar, va passar la seva infància en terres africanes i del sud-est asiàtic i la seva joventut a Niça, on es va graduar en lletres i es va decantar per l'ensenyament.


Després d'iniciar la seva activitat literària amb llibres per a nens, va adquirir gran popularitat gràcies a les novel·les de la saga al voltant de la família Malaussène * (pertanyent a la novel·la negra, a la qual arribà arran d'un viatge al Brasil), encara que també ha escrit altres novel·les, els esmentats llibres per a nens, assaigs, ... D'aquests és cèlebre el titulat Com una novel·la, en què enumera els drets del lector.

La saga malausseniana gira al voltant de Benjamin Malaussène, germà gran i cap d'una família que viu al multicultural i marginal barri de Belleville, a París (França). Allà es desenvoluparan les trepidants aventures i desventures d'aquesta família i el seu variat entorn, que inclouen romanç, crim, amistat, ... tot això narrat amb un estil àgil i col·loquial. Segons va confessar en una entrevista a Ricardo Abdahllah, "El principi narratiu de les meves obres és l'error, l'humor neix d'aquí".
El 2007 va rebre el Premi Renaudot per la seva obra Chagrin d'Ecole (Mal d'escola). 

Va elaborar un decàleg sobre el dret del lector:
  1. Dret a no llegir
  2. Dret a saltar-nos planes
  3. Dret a no acabar un llibre
  4. Dret a rellegir
  5. Dret a llegir qualsevol cosa
  6. Dret al ‘bovarisme’ (*)
  7. Dret a llegir a qualsevol lloc
  8. Dret a fullejar
  9. Dret a llegir en veu alta
  10. Dret a callar
(*) El Bovarisme consisteix en una alteració del sentit de la realitat per la qual una persona es considera un altra que no és. El terme prové de novel·la  Madame Bovary.






No hay comentarios:

Publicar un comentario